tonsoftattoos.com - tattoo gallery and tattoo news site.

Nieuwe hartklep door piercing

July 13th, 2007 · Geen reacties 

Donderdag 12 juli 2007 – DEN HAAG

Razend kan hij worden over de enorme stoet beunhazen die beloven spotgoedkoop én veilig een tatoeage of piercing te zetten. En het ergste is, hij ziet ze overal: in juwelierszaken, kledingzaken, op festivals, braderieën.

“Ik heb op een evenement gezien dat iemand de naald onder de kraan afspoelde”, sist Hans Dijkstra, voorzitter van de Nederlandse Bond van Tatoeëerders. “Of ze gooien ‘m in een badje alcohol. Dan is dan ontsmetting. Daardoor zie je enorme ontstekingen bij mensen.” Dijkstra’s ergernis moet dit jaar voorbij zijn. Volgens de nieuwe wet tatoeëren en piercen, die vorige maand van kracht werd, moeten shops een vergunning hebben strikte hygiënevoorschriften stelt. Daarnaast moeten klanten worden voorgelicht over het risico op infecties. Echt storm loopt het niet. Slechts 10 procent van de circa 2200 bekende tatoe- en piercingshops heeft een vergunning aangevraagd, terwijl de termijn deze maand afloopt. Een shopeigenaar zonder vergunning krijgt daarna eerst een waarschuwing, daarna een boete en loopt daarna het gevaar dat zijn winkel op slot moet.

Onderzoeken van de GGD Brabant en Groningen wijzen uit dat zo’n 15 procent van iedereen die een tatoeage of piercing laat zetten, een complicatie krijgt. Twee chirurgen van het Academisch Ziekenhuis Maastricht (AZM) publiceerden deze week nog een onderzoek over een 30-jarige vrouw die met spoed een hartklep moest laten vervangen. Oorzaak: een infectie die vier weken eerder was ontstaan bij het zetten van een tongpiercing. Zij werd daarbij besmet met de streptokokbacterie die via de bloedbaan bij haar hart terecht kwam.

Door: Dylan de Gruijl
Bron: BN de STem

Categoriën: NBT · Nieuws · Tattoo